Bölüm Tanıtım Sayfası
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, kurum ve kuruluşların ihtiyaç duyduğu belgeleri ve bilgileri kuruma sağlayacak, kurum kayıtlarını muhafaza edip saklayacak ve çalıştığı kurumun bilgi ve belge taleplerini etkin biçimde karşılayacak bilgi profesyonelleri yetiştirir.
Bilgi ve Belge Yönetimi alanında çalışmak isteyen öğrencilerin öncelikli tercihi olan, gerçekleştirdiği araştırmalarla Kütüphane ve Bilgi Bilim alanına ulusal ve evrensel boyutta katkı sağlayan, kaynaklarını kendisi yaratan ve toplumda tanınan bir bölüm olmaktır.
Yazılı, basılı ve elektronik ortamlarda varlık bulan bilgi birikiminden bireysel, örgütsel ve toplumsal bağlamda en üst düzeyde yararın sağlanması için uygun bilgi sistemlerini tasarlama, oluşturma ve yönetim becerilerine sahip, yaratıcı ve kendine güvenen lider bilgi profesyonelleri yetiştirmek; uzmanlık konularının ayrıntılarını çok iyi bilmek, özgün araştırmalar yapabilen ve ürettiği bilgiyi insanlığın hizmetine sunan yeni kuşak araştırmacıları topluma kazandırmak; ulusal ve uluslararası düzeyde bilgi sistemlerinin, bilgi hizmetlerinin ve bilgi teknolojilerinin geliştirilmesine katkıda bulunacak kuramsal ve uygulamalı araştırmalar yapmak ve yayınlamaktır. Ayrıca, bilgi toplumunun değişen ve çeşitlenen gereksinimlerine uygun olarak, çağı yakalayan ve dijital çağın ana dilini konuşan bilgi profesyonellerini yetiştirmek, bilimsel ve etik bir eğitim anlayışı ile onları geleceğe hazırlamak amaçlanmakta; bilimsel kalite anlayışı ve eleştirel bakış açısı ile bilgi bilim alanında mesleki yetkinliğe ve bilgi birikimine sahip bilgi uzmanları yetiştirmek hedeflenmektedir.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün amacı, kurum ve kuruluşların bilgi ve belgelerini uygun şartlarda saklayacak ve uluslararası sistemler ve standartlar çerçevesinde düzenleyerek etkin biçimde hizmete sunacak yetkin eleman açığını kapatmak; ayrıca, mezunlarına arşiv yönetimi becerisini kazandırmak ve bilginin korunmasında yeni teknolojiler geliştirmektir.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü eğitim süresi 4 yıldır.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunları aşağıda sıralanan iş ve görevleri gerçekleştirebilirler:
Kütüphane Uzmanı
Dijital Arşiv Sorumlusu
Yayınevi Personeli
Kütüphane Otomasyon Uzmanı
Enformasyon Görevlisi
AR-GE Personeli
Medya Merkezi Bilgi Yöneticisi
Dokümantalist
Sosyal Medya Bilgi Yöneticisi
Mezunlarımızın İş İmkânları
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü mezunu aşağıdaki alanlarda çalışabilir:
Milli Kütüphane
Halk Kütüphaneleri
Üniversite Kütüphaneleri
Okul Kütüphaneleri
Çocuk Kütüphaneleri
Araştırma Kütüphaneleri (Kamu/ Özel)
Üniversite Arşivleri
Yayınevleri
Kütüphane Otomasyon Merkezleri
Devlet Arşivleri
Kurum Arşivleri (Kamu/ Özel)
Müzeler
Araştırma Firmaları
Dijital Dönüşüm Merkezleri
Dijital İletişim Ofisleri
Hastane Arşivleri
AKADEMİK PERSONEL
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü halihazırda bir profesör, bir doktor öğretim üyesi ve bir araştırma görevlisi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütmektedir.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Erol Yılmaz (Rektör Yardımcısı)
Prof. Dr. Erol Yılmaz, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Akademik çalışmalarının odağında ağırlıklı olarak halkla ilişkiler, iletişim, yönetim, bilgi yönetimi, eğitim-kütüphane ilişkisi, okuma kültürü, kitle iletişim araçları vb. konular yer almaktadır. Çalışma konularıyla ilgili olarak hakemli dergilerde yayınlanmış makalelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunulmuş ve tamama yakını sempozyum kitaplarında yer almış bildirileri bulunmaktadır. Akademik amaçlarla ve kısa dönemlerde olmak üzere çeşitli ülkelerde bulunmuş (Amerika Birleşik Devletleri, Malezya vs.); ziyaretleri esnasında çok sayıda bilgi ve araştırma merkezini inceleme imkânı bulmuştur. Yedi mesleki kitabın editörleri arasında yer almış; çok sayıda editoryal kitap ve dergi özel sayısı kapsamında bölüm yazarlığı yapmıştır. Akademik çalışmalarının yanı sıra şiir ve deneme ağırlıklı olmak üzere edebiyatla ve ayrıca amatör olarak Türk Halk Müziği ile ilgilenmektedir. Mesleki kitaplarının yanında dört adet deneme, bir de şiir kitabı bulunmaktadır.
Doç. Dr. Kasım Binici
Doç. Dr. Kasım BİNİCİ, 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik bölümünden mezun oldu. 2006-2008 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Tıp Merkezi Kütüphanesinde kütüphaneci, 2009-2010 yıllarında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Kütüphanesinde uzman kütüphaneci olarak görev yaptı. 2010 yılında Ankara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programını tamamladı. 2011-2013 yıllarında Atatürk Üniversitesinde, 2014-2016 yıllarında da Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde araştırma görevlisi kadrosunda çalıştı. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı’nda doktora öğrenimini tamamladı. 2016 yılında Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü'nde doktor öğretim üyesi olarak atanan ve 2021 yılında doçentlik unvanını alan Kasım Binici, aynı üniversitede 2024 yılına kadar doçent olarak çalıştı. 2021-2024 yılları arasında yine Çankırı Karatekin Üniversitesinde akademik görevinin yanı sıra Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olarak idari görevi yürüttü. Ağustos 2024’den beri de Kırıkkale Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünde doçent olarak iş hayatına devam ettirmektedir. Akademik ve uygulamada farklı üniversite deneyimleri olan ve bazı mesleki bilimsel dergilerin hakem kurulu üyesi ve editörlüğünü yapan Binici’nin çalışma ve ilgi alanı bireysel bilgi yönetimi, kütüphane yönetim sistemleri, kütüphanelerde teknoloji kullanımı, elektronik yayıncılık, süreli yayınlar, konu uzmanlığı, veri ve metin madenciliği gibi konulardır.
Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak
Dr. Öğr. Üyesi Ali Kavak, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı, Atatürk Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi ile Halkla İlişkiler ve Tanıtım ve Anadolu Üniversitesi Havacılık Yönetimi lisans programlarından mezun oldu. Lisansüstü eğitimine Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi ile Atatürk Üniversitesi Türkçe Eğitimi programlarında başladı ve her iki alanda da yüksek lisans dereceleri almaya hak kazandı. Doktora eğitimini ise Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalında tamamladı. Akademik çalışmalarında özellikle bilgi güvenliği yönetimi, bilgi okuryazarlığı, kütüphanelerin dönüşümü, kütüphane hizmetleri, bilgi erişim ve teknoloji odaklı konular yer almaktadır.
Arş. Gör. Zeynep Nurbanu Arslan
Arş. Gör. Zeynep Nurbanu Arslan, lisans eğitimini 2023 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde tamamlamış olup halen Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2024 yılı itibarıyla Kırıkkale Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak akademik kariyerine başlayan Arslan, Bilgi ve Belge Yönetimi alanında akademik çalışmalar yürütmekte ve sporla da ilgilenmektedir.
Staj İmkânı
Kırıkkale Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencileri, yedinci yarıyılda zorunlu staj yapmaktadır. Bu staj BBY4001 kodu ile zorunlu bir ders olarak akademik programda yer almaktadır. Stajın amacı, öğrencilere üniversitede edindikleri teorik bilgileri uygulamaya aktarmalarına, profesyonel becerilerini geliştirmelerine ve deneyim kazanmalarına yardımcı olmaktır.
Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencileri, geniş bir yelpazede staj yapma imkânına sahiptir. Öğrenciler bu kapsamda, milli kütüphane, halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri, çocuk kütüphaneleri, araştırma kütüphaneleri (kamu/ özel), devlet arşivleri, kurum arşivleri (kamu/ özel), müzeler, özel sektör dokümantasyon merkezleri, kamu kurumlarına ait bilgi merkezleri, yayınevleri, şirketlerin bilgi yönetim departmanları ve uluslararası kuruluşlar gibi çeşitli kurumlarda staj yapabilirler.
Değişim Programları
Kırıkkale Üniversitesi öğrencilerine karşılıklı öğrenci değişim programlarından olan Erasmus, Farabi ve Mevlana programlarından faydalanma imkânı sunulmaktadır. Detaylı bilgi için abofisi.kku.edu.tr bağlantılı web sayfasına bakabilirsiniz.
Kırıkkale Üniversitesi Bilgi Profesyonelleri Öğrenci Topluluğu
Kırıkkale Üniversitesi Bilgi Profesyonelleri Öğrenci Topluluğu, Bilgi ve Belge Yönetimi öğrencilerinin başarı seviyelerini artırmak, farklı becerilerini geliştirmek ve okulda öğrendikleri bilgi birikimlerini pratiğe dökmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Topluluk, çeşitli etkinlikler düzenlemeyi hedeflemektedir. Bu etkinlikler arasında kütüphanelere kitap bağış kampanyaları düzenlemek, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile dezavantajlı durumda olan okullara kütüphane kurulumu sağlamak, öğrencilerin sektörel bilgi ve deneyimlerini artırmak amacıyla sektörde çalışan profesyonellerle sempozyumlar organize etmek, kütüphane ve arşiv gezileri düzenleyerek uygulamalı öğrenim fırsatları sunmak, öğrencilerin kariyer gelişimini desteklemek için iş ve staj fırsatları hakkında bilgilendirme toplantıları yapmak gibi faaliyetler bulunmaktadır. Bu etkinlikler sayesinde öğrenciler, hem akademik hem de mesleki anlamda gelişim gösterecek ve bilgi profesyonelleri olarak gelecekteki kariyerlerine daha donanımlı bir şekilde hazırlanacaklardır.
Neden Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü?
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, hızla dijitalleşen ve bilgiye erişimin giderek önem kazandığı günümüzde kritik bir rol oynamaktadır. Bu bölüm, bilgi ve belgelerin düzenlenmesi, saklanması, erişilebilir hale getirilmesi ve etkin bir şekilde hizmete sunulması konularında uzmanlaşmış profesyoneller yetiştirmektedir.
Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, bilgi çağının gereksinimlerine uygun, donanımlı ve yetkin profesyoneller yetiştirerek, bilgiye dayalı karar alma süreçlerine katkıda bulunur ve toplumun bilgiye erişimini kolaylaştırır.
İlk Yayın Tarihi :